Monday 18 July 2011

Agar-agar santan(Kak besah)

Bahan-bahan

4 packet agar-agar tali (25 gram)
12 helai daun pandan (di mesen dengan 5 cawan air)
semamngkok santan(1 kotak kecil)
6 biji telur ayam saiz besar..gred A  (kl yg kecil 8 biji)
gula secukup rasa(lebih kurang i kg)
garam
pewarna hijau
sebungkus gula batu(250 gm)

cara
1. Rendam agar-agar hingga lembut (toskan) dan sukatkan...guna mangkuk
2.masakkan 1 mangkuk agar-agar bersama 2 mangkuk agar-agar bila larut masukkan gula..biar gula hancur.
3.Bila agar-agar hancur tambah 2/3 angkuk air daun pandan..garam dan pewarna.
4Pukul telur dgn santan..iaitu 1/3 manggkuk masuk dalam agar-agar td.bila mendidih tuang ke dalam acuan.
peringatan
! mamgkut agar2 campur 3 mangkuk air
Untuk agar2 santan......1 mangkuk agar2 campur 2 mangkuk air campur 1/3 mangkuk telur campur santan
...............sukatan i ni sesuai untuk buat kenduri ker........................

No comments:

Post a Comment